Διαβητικό πόδι

Θεραπευτική Πλαστική

Διαβητικό πόδι

Το Διαβητικό Πόδι αποτελεί μία από τις σημαντικότερες επιπλοκές του διαβήτη καθώς και τη συχνότερη αιτία νοσηλείας και αναπηρίας στα διαβητικά άτομα. Ο όρος «διαβητικό πόδι» χρησιμοποιείται για την περιγραφή όλων των εκδηλώσεων που εμφανίζονται στο δέρμα και τους εν τω βάθει ιστούς στα κάτω άκρα των διαβητικών ασθενών.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το σύνδρομο διαβητικού ποδιού συνιστά μια «Λοίμωξη, εξέλκωση και/ή καταστροφή των εν βάθει ιστών που σχετίζεται με τοπικές νευρολογικές αλλοιώσεις και κυμαινόμενου βαθμού περιφερική αγγειοπάθεια του κάτω άκρου».

 • Το 15% των διαβητικών ασθενών θα εμφανίσει έλκος στα κάτω άκρα κατά τη διάρκεια της ζωής του
 • Το 75% των μη τραυματικών ακρωτηριασμών γίνεται σε διαβητικούς αρρώστους
 • Στο 85% αυτών των ακρωτηριασμών έχει προηγηθεί και έλκος
 • Ο μέσος όρος νοσηλείας των ασθενών με διαβητικό έλκος είναι 30-40 ημέρες
 • Οι υποτροπές ενός διαβητικού έλκους είναι συχνές αν δεν αρθούν τα αίτια:
  • Σε ένα έτος 45%
  • Σε δύο έτη 60%
  • Σε τρία έτη 70%

Στην Ελλάδα το ποσοστό του πληθυσμού που πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη ανέρχεται σε 7%.

Έτσι στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι 700.000 περίπου άτομα πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη και ότι το 40% περίπου, δηλαδή 280.000 άτομα, εμφανίζουν προβλήματα στα κάτω άκρα.

Στη Μονάδα YODA το σύνολο των πιθανών βλαβών που αφορούν το Διαβητικό Πόδι αντιμετωπίζεται με τις πλέον σύγχρονες μεθόδους:
Αρχικά γίνεται εκτίμηση των βλαβών.
Καλλιέργεια του υγρού των τραυμάτων και κλινική εκτίμηση της πιθανότητας της τοπικής φλεγμονής.
Ρύθμιση του Σακχάρου.
Ακολούθως γίνεται αφαίρεση των νεκρωτικών αλλοιώσεων του τραύματος με τη σύγχρονη μέθοδο των Υπερήχων χαμηλής συχνότητας (LFUD). Η μέθοδος αυτή υπερέχει από τις άλλες μεθόδους καθαρισμού των νεκρωμάτων δεδομένου ότι κατά τη διαδικασία καθαρισμού των ελκών με υπερήχους διακρίνεται επιλεκτικά ο υγιής ιστός από τον νεκρωτικό.
Έτσι, νεκρώσεις, κατεστραμμένοι ιστοί, ακόμη και σχηματισμοί βιοφίλμ αφαιρούνται χωρίς να προκληθεί καμία ζημία στους υγιείς ιστούς.
Ο πλήρης καθαρισμός συνήθως επιτελείται σε 1-4 συνεδρίες, ανάλογα με την έκταση των βλαβών.
Με την χρήση σύγχρονων επιθεμάτων, υποκατάστατων δέρματος ή με οποιαδήποτε σύγχρονη μέθοδο θα κριθεί αναγκαία επιτυγχάνεται η κοκκίωση του έλκους και ακολούθως η τελική αποκατάσταση του τραύματος συντηρητικά ή χειρουργικά. Η ίδια τακτική ακολουθείται στην Μονάδα YODA για όλα τα άτονα έλκη οποιασδήποτε αιτιολογίας (φλεβικά, αρτηριακά, κατακλίσεις).

Επιστημονικά υπεύθυνος και ομάδα του τμήματος

Ουρανία Καστανά

Επιστημονικα υπευθυνη

Πλαστικός Χειρουργός

Περισσότερα

Στέλιος Δίβαρης

Γενικός Xειρουργός

Εξειδίκευση: Περιεδρικές Παθήσεις

Περισσότερα