Ιατρείο Απώλειας & Διαχείρισης Βάρους

Λίγα Λόγια

Σύµφωνα µε τον Παγκόσµιο Οργανισµό Υγείας (ΠΟΥ), η παχυσαρκία είναι νόσος µε σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία, στην ικανότητα προς εργασία, στην κοινωνικότητα καθώς και στην ποιότητα και διάρκεια ζωής. Δεν οφείλεται μόνο στην υπερβολική πρόσληψη τροφής αλλά και σε γενετικούς, νοσολογικούς, ψυχολογικούς, προσωπικούς και κοινωνικούς παράγοντες. Πράγματι, μελετώντας τις επιπτώσεις της παχυσαρκίας και του μεταβολικού συνδρόμου στον ανθρώπινο οργανισμό, προκύπτουν αναμφισβήτητες αποδείξεις για τις βλάβες που προκαλούν μακροπρόθεσμα σχεδόν σε όλα τα όργανα, συγκαταλέγοντας πλέον την παχυσαρκία ως άλλη μία παγκόσμια επιδημία.​

Επιστημονικές μελέτες, μας έχουν δείξει ότι μία απώλεια της τάξεως του 20% του βάρους, βελτιώνει σημαντικά την αρτηριακή υπέρταση, το διαβήτη, την άπνοια στον ύπνο, τον πόνο στις αρθρώσεις κ.λπ. ενώ μία μέτρια απώλεια βάρους μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ψυχολογία των ασθενών που αρχίζουν να καταπολεμούν την αρνητική εικόνα που έχουν σχηματίσει για τον εαυτό τους.

Η απώλεια βάρους με ιατρική παρακολούθηση και καθοδήγηση, είναι η απώλεια βάρους που συνοδεύεται από τη φροντίδα ενός ιατρού, βασιζόμενη σε αυστηρά επιστημονικά κριτήρια και που στοχεύοντας έτσι, στην εξάλειψη των αιτιολογικών παραγόντων της παχυσαρκίας οδηγώντας σε μια γρήγορη αλλά και μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους.

Ταυτόχρονα ένα ιατρικό πρόγραμμα απώλειας βάρους έχει ως στόχο τη θεραπεία παθολογικών καταστάσεων, που τυχόν συνυπάρχουν με την παχυσαρκία.

Στη Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας YODA λειτουργεί το Ιατρείο Απώλειας και Διαχείρισης Βάρους, όπου με ιατρική παρακολούθηση γίνεται προσαρμογή των διατροφικών συνηθειών του ατόμου στον τρόπο ζωής.
Ο θεράπων ιατρός μετά τη λήψη του ιστορικού και την κλινική εξέταση, συνταγογραφεί στη συνέχεια γενικές εργαστηριακές εξετάσεις. Συλλέγοντας τα αποτελέσματα από τα παραπάνω, διαμορφώνει μία συνολική άποψη για την κατάσταση της υγείας του ατόμου, πάνω στην οποία θα στηρίξει το διατροφικό μοντέλο που θα ακολουθήσει. Πιστεύουμε, δηλαδή στην έντονη διαφοροποίηση που υπάρχει μεταξύ  των ανθρώπων όσον αφορά τη διατροφική διαδικασία και την απώλεια βάρους.

Το πλάνο διατροφής διαμορφώνεται σύμφωνα με τις ανάγκες του συγκεκριμένου ατόμου και περιλαμβάνει:

 • Ανάλυση σωματικής σύστασης
 • Εξατομικευμένη διατροφική εκπαίδευση και συνεχή ιατρική παρακολούθηση
 • Μεταβολικά tests
 • Ψυχοσυμπεριφορική φροντίδα και ανίχνευση εμπέδωσης-συμμόρφωσης
 • Πρόληψη και αντιμετώπιση παθήσεων που σχετίζονται με την παχυσαρκία
 • Εκπαίδευση και υποστήριξη σχετικά με την αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική διατροφή
Σκοπός μας
 • Στοχευμένη απώλεια λίπους
 • Προστασία μυικής μάζας
 • Επιτάχυνση μεταβολισμού
 • Διατήρησηομοιόστασης οργανισμού σε μέταλλα, βιταμίνες & ιχνοστοιχεία
 • Αύξηση ενεργειακών αποθεμάτων και ευεξίας
 • Θωράκιση της υγείας
Σε ποιους απευθύνεται

Η Διατροφική μέθοδος που εφαρμόζεται στη YODA και στο Ιατρείο Απώλειας & Διαχείρισης Βάρους από τον ιατρό και την επιστημονική του ομάδα, απευθύνεται σε αρκετούς ανθρώπους, οι οποίοι μπορεί να πληρούν τα κριτήρια της παχυσαρκίας ή να είναι υπέρβαροι σύμφωνα με τους διεθνείς ορισμούς, ή  από άτομα που δεν είναι παχύσαρκα, αλλά παρουσιάζουν προβλήματα υγείας τα οποία καθιστούν επιβεβλημένη μία αλλαγή των διατροφικών συνηθειών τους.
Τέλος, απευθύνεται και σε άτομα φυσιολογικού σωματικού βάρους, που επιθυμούν την κατάλληλη διατροφική εκπαίδευση ή ανήκουν σε πληθυσμιακές ομάδες με αυξημένες διατροφικές ανάγκες, όπως οι αθλητές  που η διατροφική υποστήριξή τους είναι επιβεβλημένη.

Απώλεια Βάρους & Διατροφική Εκπαίδευση

Στο Ιατρείο Απώλειας & Διαχείρισης Βάρους της Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας YODA, προσπαθούμε να εξαλείψουμε έναν από τους βασικότερους λόγους αποτυχίας κάθε διατροφικής προσπάθειας.  Ο λόγος αυτός είναι η έλλειψη διατροφικής εκπαίδευσης.
Έτσι, βασικό μας μέλημα είναι η παροχή διατροφικής παιδείας στους ασθενείς μας.

Με αυτό τον τρόπο, επιτυγχάνουμε απώλεια βάρους με μόνιμα αποτελέσματα, διότι γίνεται συνειδητή επιλογή από τον ασθενή των τροφών που του προσφέρουν ωφέλιμες θερμίδες, απορρίπτοντας ταυτόχρονα τροφές που μπορεί να τον οδηγήσουν στην επαναπρόσληψη βάρους.

Με άλλα λόγια εμπεδώνουμε στον ασθενή τον όρο »Έξυπνη Διατροφή».

Επιστημονικά υπεύθυνος και ομάδα του τμήματος

Γεώργιος Τασόπουλος MD, PhD

Πνευμονολόγος – Εντατικολόγος

Περισσότερα

Κατερίνα Ευαγγέλου

Σύμβουλος Διατροφής

Περισσότερα
Ιατρικό πρόγραμμα απώλειας & διαχείρισης βάρους
 • Το πλάνο διατροφής, διαμορφώνεται σύμφωνα με τις ανάγκες του καθενός και περιλαμβάνει:
  • Λήψη Ιστορικού
  • Κλινική Εξέταση
  • Ανάλυση σωματικής σύστασης
  • Σχεδιασμός εξατομικευμένου διατροφικού προγράμματος:
   • για παθολογικές καταστάσεις
   • για φυσιολογικές καταστάσεις
  • Ψυχοσυμπεριφορική φροντίδα και ανίχνευση εμπέδωσης-συμμόρφωσης
  • Διαρκής υποστήριξη και εκπαίδευση
Μέθοδος Eurodiet Med

Η ιατρική μέθοδος ρύθμισης βάρους Eurodiet που εφαρμόζεται στο Ιατρείο Απώλειας & Διαχείρισης Βάρους, βασίζεται στα τελευταία επιστημονικά δεδομένα της βιβλιογραφίας και τις πρόσφατες οδηγίες της ADA (American Diabetes Association) σχετικά με τις δίαιτες μειωμένων υδατανθράκων. Είναι ήδη σε εφαρμογή σε περισσότερες από 20 χώρες ενώ στην Ελλάδα εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία αποκλειστικά από ιατρούς σε ένα ευρύ φάσμα ασθενών υπέρβαρων, παχύσαρκων, διαβητικών, με μεταβολικό σύνδρομο και πολλά άλλα ,συνακόλουθα της παχυσαρκίας, νοσήματα. Συστήνεται σε Πανεπιστημιακές κλινικές και σε διαβητολογικά κέντρα δημόσιων νοσοκομείων καθώς αποτελεί τη μοναδική διατροφική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας με υποχρεωτική ιατρική παρακολούθηση.

Πλεονεκτήματα της μεθόδου Eurodiet Med…

 • Αποτελεσματικότητα: Επιτυγχάνεται απώλεια περίπου 10% του βάρους σε 40 ημέρες
 • Δεν υπάρχει καμία καταπόνηση του οργανισμού, ενώ ενεργοποιούνται μηχανισμοί αντιοξείδωσης και αντιγήρανσης
 • Το αίσθημα κορεσμού που παρέχεται από την υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, τις φυτικές ίνες και το χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη
 • Στοχευμένη απώλεια λίπους
 • Προστασία μυϊκής μάζας
 • Επιτάχυνση μεταβολισμού
 • Διατήρηση ομοιόστασης οργανισμού σε μέταλλα, βιταμίνες & ιχνοστοιχεία
 • Αύξηση ενεργειακών αποθεμάτων και ευεξίας
 • Θωράκιση της υγείας
 • Μια δίαιτα εύκολη στην εφαρμογή
Διατροφική Εκπαίδευση

Μεγάλο ρόλο σε κάθε απόπειρα απώλειας βάρους, αλλά και όταν θέλουμε να  διατηρήσουμε ένα υγιές σωματικό βάρος, παίζει πάντα η διατροφική μας συμπεριφορά. Έτσι στο Ιατρείο Απώλειας & Διαχείρισης Βάρους της YODA, εκπαιδεύουμε τους ασθενείς μας να συμπεριφέρονται συνειδητά, με αποτέλεσμα όχι μόνο την απώλεια βάρους αλλά και τη διατήρηση του αποτελέσματος για μία ζωή.

Οικογένεια & Διατροφή

Στη Μονάδα YODA εκπαιδεύουμε τους γονείς σχετικά με τη σωστή διατροφή και τον τρόπο μετάδοσης των αρχών αυτής στα παιδιά, προκειμένου να αποφύγουν στο μέλλον τις παθολογικές καταστάσεις που συνεπάγεται η κακή διατροφή.

Κύηση & Διατροφή

Συστηματική παρακολούθηση της εγκύου σε συνεργασία με τον γυναικολόγο της, σε όλα τα τρίμηνα της κύησης, με στόχο την αποφυγή πρόσληψης υπερβολικού βάρους. Με τον τρόπο αυτό προλαμβάνουμε παθολογικές καταστάσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για τη μητέρα και το έμβρυο.

Παχυσαρκία

Σύμφωνα με την Ελληνική Ιατρική Εταιρία Παχυσαρκίας ορίζουμε ως Παχυσαρκία τη νόσο του ενεργειακού μεταβολισμού, η οποία χαρακτηρίζεται από παθολογικά αυξημένη συσσώρευση λίπους στο ανθρώπινο σώμα, σαν αποτέλεσμα διαταραχής του ενεργειακού ισοζυγίου, της ισορροπίας δηλαδή μεταξύ της πρόληψης και της κατανάλωσης ενέργειας. Η παχυσαρκία (και ιδιαίτερα η κοιλιακή παχυσαρκία) σχετίζεται με πολλά νοσήματα και μεταβολικές διαταραχές, αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα.

Αρτηριακή  Υπέρταση

Είναι η κατ’ επανάληψη αύξηση της αρτηριακής πίεσης πάνω από τα φυσιολογικά όρια τα οποία είναι 140mmHg για τη συστολική πίεση και 90mmHg για τη διαστολική πίεση. Η παχυσαρκία με την αρτηριακή υπέρταση συνδέονται άμεσα, με αποτέλεσμα η απώλεια βάρους να προτείνεται ως το πιο αποτελεσματικό μη φαρμακολογικό μέσο για την ελάττωση της αρτηριακής πίεσης στους παχύσαρκους υπερτασικούς.

Σακχαρώδης Διαβήτης

Είναι μία μεταβολική ασθένεια η οποία χαρακτηρίζεται από αύξηση των συγκεντρώσεων του σακχάρου στο αίμα και διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης, είτε ως αποτέλεσμα ελαττωμένης  έκκρισης ινσουλίνης, είτε λόγω ελάττωσης της ευαισθησίας των κυττάρων του σώματος στην ινσουλίνη.Η παχυσαρκία ευθύνεται άμεσα για τη δημιουργία σακχαρώδη διαβήτη προκαλώντας εξάντληση των αποθεμάτων του παγκρέατος σε ινσουλίνη, ο δε σακχαρώδης διαβήτης με τη σειρά του προκαλεί σειρά επιπλοκών από όλα σχεδόν τα συστήματα του οργανισμού.

Χοληστερίνη

Είναι ένα είδος λιπιδίου που βρίσκεται στο αίμα και χρησιμοποιείται από τα κύτταρα για τη σύνθεση σημαντικών ορμονών του οργανισμού. Τα επίπεδα της χοληστερίνης στον οργανισμό, έχουν άμεση σχέση με τον τύπο της διατροφής μας καθώς και με άλλους παράγοντες όπως η σωματική άσκηση, η γενετική προδιάθεση κ.ά. Υπάρχουν δύο τύποι χοληστερίνης: α) η χαμηλής πυκνότητας χοληστερίνη (LDL ή ‘’κακ κακή’’ χοληστερίνη), της οποίας τα αυξημένα επίπεδα στον οργανισμό προάγουν τη διαδικασία της αρτηριοσκλήρυνσης αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο για την εκδήλωση καρδιαγγειακών νοσημάτων και  β) η υψηλής πυκνότητας χοληστερίνη ( HDL ή ‘’καλή’’ χοληστερίνη), η οποία παίζει προστατευτικό ρόλο ενάντια στα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Καρκίνος

Είναι η ανώμαλη ανάπτυξη κυττάρων με αποτέλεσμα τη δημιουργία όγκων σε διάφορα όργανα του σώματος. Η παχυσαρκία φαίνεται πως αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, του εντέρου, του προστάτη, του ενδομητρίου, των ωοθηκών, του νεφρού και της χοληδόχου κύστεως.

Μεταβολικό Σύνδρομο

Σχετίζεται άμεσα με την παχυσαρκία. Το μεταβολικό σύνδρομο θεωρείται νόσος διότι επιφέρει δευτερογενώς βλάβες στα ζωτικά όργανα του οργανισμού (π.χ. καρδιαγγειακό σύστημα, αναπνευστικό σύστημα, κεντρικό νευρικό σύστημα κ. λπ.).

Υπερλιπιδαιμία

Είναι η αύξηση των λιπιδίων (χοληστερόλη – τριγλυκερίδια) του αίματος. Εάν τα λιπίδια κυκλοφορούν σε αυξημένα επίπεδα στο αίμα όπως συμβαίνει στους παχύσαρκους ασθενείς, εναποτίθενται στα τοιχώματα των αρτηριών, δημιουργώντας την αθηρωματική πλάκα, η οποία με τη σειρά της αποφράσσοντας τον αυλό των αρτηριών μας, ευθύνεται για καρδιαγγειακά επεισόδια.

Υποαπνοικό Σύνδρομο

Είναι η εμφάνιση διαταραχής του αναπνευστικού ρυθμού με την εκδήλωση απνοιών, δηλαδή στιγμιαίο σταμάτημα της αναπνοής κατά τον ύπνο. Η παχυσαρκία θεωρείται από τους κύριους αιτιολογικούς παράγοντες, ενώ η απώλεια βάρους σε πολλές περιπτώσεις οδηγεί σε ίαση του συνδρόμου απνοιών κατά τον ύπνο. Εάν το υποαπνοικό σύνδρομο παραμείνει χωρίς θεραπεία, οδηγεί σε ημερήσια υπνηλία, πονοκεφάλους επηρεάζοντας αρχικά την ποιότητα ζωής των ασθενών και σε δεύτερο χρόνο προκαλεί άλλα παθολογικά προβλήματα, όπως η εκδήλωση αρτηριακής υπέρτασης, στεφανιαίας νόσου κ.ά.