Πλαστική – Αισθητική Χειρουργική

Λίγα Λόγια

Η Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας YODA διαθέτει ένα πλήρως οργανωμένο και εξοπλισμένο τμήμα Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής, στελεχωμένο με επιστημονικά καταξιωμένους Πλαστικούς Χειρουργούς, εξειδικευμένους σε όλους τους τομείς της ειδικότητας.

Επιστημονικά υπεύθυνος και ομάδα του τμήματος

Ουρανία Καστανά

Επιστημονικα υπευθυνη

Πλαστικός Χειρουργός

Περισσότερα

Αισθητική Πλαστική

Στο τμήμα Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής της Μονάδας YODA επιτελούνται όλες οι σύγχρονοι μέθοδοι – επεμβατικές και μη – της Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής του προσώπου και του σώματος.

Επεμβατική

Λιποαναρρόφηση

Η λιποαναρρόφηση (liposunction) αποτελεί την πιο συχνή επέμβαση της Πλαστικής Χειρουργικής, ιδίως στις μεσογειακές χώρες, όπου τα «ψωμάκια» στις γυναίκες και τα «πλαϊνά της κοιλιάς» για τους άνδρες αποτελούν πολύ συνηθισμένο φαινόμενο. Είναι η καλύτερη και η πιο αποτελεσματική μέθοδος για την αντιμετώπιση και αποκατάσταση τοπικών δυσμορφιών του σώματος. Είναι μια μικρής βαρύτητας αισθητική επέμβαση, με την οποία αφαιρείται οριστικά το τοπικό πάχος, που μπορεί να βρίσκεται συσσωρευμένο σε κάποια σημεία ή περιοχές. Συνήθως γίνεται με τοπική αναισθησία ή και σε συνδυασμό με μέθη και ο ασθενής επιστρέφει στις δραστηριότητές του την επόμενη μέρα, φορώντας έναν ειδικό κορσέ.

Λιπομεταφορά

Η λιπομεταφορά (fat grafting) είναι η μεταφορά του λίπους που αφαιρούμε με λιποαναρρόφηση, από μία περιοχή του σώματος που υπάρχει περίσσεια λίπους, σε μία άλλη περιοχή για να διορθώσουμε κάποια απώλεια λίπους ή όγκου. Η λιπομεταφορά είναι μια επέμβαση όλο και πιο δημοφιλής παγκοσμίως με πολλαπλές εφαρμογές τόσο στην Αισθητική όσο και στην Επανορθωτική Πλαστική Χειρουργική. Η λιπομεταφορά στην ουσία αποτελεί αυτομεταμόσχευση λίπους, είναι ανώτερη από τα διάφορα fillers που κυκλοφορούν στο εμπόριο, δεδομένου ότι πρόκειται για δικό μας (αυτόλογο) ιστό, ο οποίος, εκτός από τα μεταφερόμενα λιποκύτταρα, περιέχει και βλαστοκύτταρα λίπους, που βελτιώνουν και την ποιότητα και την ελαστικότητα του δέρματος της περιοχής στην οποία τοποθετούνται.

Λιπογλυπτική

Ο λιπώδης ιστός αποτελείται από λιποκύτταρα, τα οποία λειτουργούν ως ενεργειακές αποθήκες του οργανισμού. Η κατανομή των λιποκυττάρων δεν είναι πάντα ομοιόμορφη στο σώμα. Υπάρχουν περιοχές όπως το πηγούνι, το υπογάστριο, η μέση, οι γοφοί, οι γλουτοί, οι μηροί και τα γόνατα όπου φαίνεται να υπάρχει ιδιαίτερη προτίμηση στη συγκέντρωση λιπώδους ιστού. Η λιποαναρρόφηση γνωστή και ως λιπογλυπτική, αντιμετωπίζει τις τοπικές εναποθέσεις λιπώδους ιστού με τη χρήση ειδικής κάνουλας και την εφαρμογή αρνητικής πίεσης. Δεν είναι μέθοδος αδυνατίσματος, ούτε μέθοδος για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας.

Οι λιποαναρροφήσεις πραγματοποιούνται με επεμβάσεις με τοπική αναισθησία σε συνδυασμό με μέθη και το τελικό αποτέλεσμα είναι συνήθως ορατό 3 μήνες μετά τη επέμβαση. Το αισθητικό αποτέλεσμα της συγκεκριμένης χειρουργικής επέμβασης κρίνεται ικανοποιητικό όταν χαρακτηρίζεται από συμμετρία και αρμονία με το υπόλοιπο σώμα.

Βλεφαροπλαστική

Η περιοχή των βλεφάρων είναι μία από τις πιο σημαντικές αισθητικές μονάδες του προσώπου. Με το πέρασμα του χρόνου, το δέρμα των βλεφάρων χαλαρώνει, οι μύες και το κοχγικό διάφραγμα αποδυναμώνονται, με αποτέλεσμα την προβολή του λίπους και την εμφάνιση ρυτίδων και ‘σακουλών’ στα βλέφαρα. Οι αλλαγές αυτές δίνουν στα άτομα μια ‘κουρασμένη’ εμφάνιση. Η βλεφαροπλαστική είναι μία χειρουργική επέμβαση που επιδιώκει να εξαλείψει ή να βελτιώσει τα παραπάνω προβλήματα με την αφαίρεση λίπους σε συνδυασμό με δέρμα και μυ από τα βλέφαρα.

Η βλεφαροπλαστική γίνεται με τοπική αναισθησία υποβοηθούμενη με μέθη.

Ωτοπλαστική

Η ωτοπλαστική είναι μία εξειδικεύμενη χειρουργική επέμβαση που βελτιώνει το σχήμα ή και το μέγεθος των αυτιών, προκειμένου να επιτευχθεί αρμονία με το υπόλοιπο πρόσωπο. Επίσης, με τη ωτοπλαστική βελτιώνονται μετατραυματικές και συγγενείς δυσμορφίες.

Τα αφεστώτα ώτα (η συχνότερη ανωμαλία των πτερυγίων) οφείλονται στη πλήρη ή στη μερική αγενεσία της ανθέλικας, σε συνδυασμό ή μη με υπερτροφία της κόγχης. Στα ανατομικά αυτά στοιχεία καλείται να επέμβει ο πλαστικός χειρουργός προκειμένου να επιτευχθεί ένα συμμετρικό αποτέλεσμα.

Η επέμβαση πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία ή μέθη. Το αισθητικό αποτέλεσμα της ωτοπλαστικής κρίνεται ικανοποιητικό όταν το σχήμα των ωτών ακολουθεί τις αισθητικές αναλογίες του προσώπου.

Επανορθωτική Πλαστική Χειρουργική

Η Πλαστική Χειρουργική πέρα από την Αισθητική ασχολείται με την ογκολογία του δέρματος και των μαλακών ιστών, το έγκαυμα στην οξεία φάση, καθώς και με τη διόρθωση των μετεγκαυματικών ουλών, τους τραυματισμούς, την αποκατάσταση των ουλών και των δυσμορφιών.

Έτσι στη Μονάδα YODA μπορεί να προσέλθει οποιοσδήποτε για την εξέταση οποιασδήποτε βλάβης του δέρματος (ελιές, πληγές που δεν κλείνουν, ογκίδια του δέρματος, κ.λπ.). Αν κριθεί απαραίτητο από τον εξειδικευμένο Πλαστικό Χειρουργό η βλάβη θα αφαιρεθεί και θα σταλεί για βιοψία.

Επίσης μπορεί να γίνει εκτίμηση και αξιολόγηση ουλών μετά από επεμβάσεις, τραυματισμούς ή εγκαύματα, οι οποίες μπορεί να βελτιωθούν ή να εξαλειφθούν με επεμβατική ή όχι μέθοδο.